ROUGE PORC AU GRAIN

VARKENS

Het Label Rouge Porc au Grain is een exclusief varkensras uit Zuid-West Frankrijk.


Het vlees van het graanvarken kenmerkt zich door de mooie structuur en rijke smaak. Het is doorgaans iets minder vet, maar zeker niet minder mals. Kenners roemen het graanvarken vanwege het “droge” vlees (behoud van sappigheid en smaak) door het langzame groeiproces. Het graanvarken groeit op natuurlijke wijze op. Dat betekent onder andere dat de biggetjes na de geboorte in alle vrijheid en rust kunnen opgroeien en zich voeden bij hun moeder in de buitenlucht. Porc au Grain varkens hebben altijd de ruimte! De voeding bestaat voor 75% uit granen, waarvan minimaal 35% maïs en natuurlijke proteïnen en mineralen. Het gebruik van diermeel en/of groeihormonen en preventieve antibiotica is verboden. De dieren worden gehouden volgens het exclusieve reglement behorend bij het Label Rouge keurmerk. Hierin wordt een deelnemende houder verplicht het varken bij de geboorte een eigen identiteitsnummer te geven, gekoppeld aan de controlerende instantie.

Label Rouge is een kwaliteitskeurmerk dat sinds 1968 wordt afgegeven door het Franse ministerie van Landbouw. Het is ontstaan als reactie op de intensieve pluimveehouderij. Een selecte groep pluimveehouders heeft zich in die tijd sterk gemaakt voor het behoud van de authentieke smaak en het dierenwelzijn. Vandaag de dag is Label Rouge uitgegroeid tot een gerespecteerd en gerenommeerd label dat zowel vlees, vleeswaren, pluimvee, dranken, zuivel, granen, groenten en peulvruchten onder zijn hoede heeft.

Label Rouge hanteert een streng reglement, waarbij de houders en producenten gedurende de gehele cyclus onderhevig zijn aan controles die uitgevoerd worden door onafhankelijke, externe organisaties. In het reglement wordt o.a. aandacht besteed aan bewegingsvrijheid, natuurlijke voeding en het verbod op preventieve antibiotica en groeihormonen. Het Label Rouge keurmerk is vergelijkbaar met biologische keurmerken. Mocht er een overtreding van het reglement plaatsvinden, dan wordt de overtreder levenslang buitengesloten. Kortom, het keurmerk is een garantie voor een fair product.


Naast het Label Rouge keurmerk heeft Porc au Grain vlees tevens, het Europees gevestigde, IGP-keurmerk (Indication Géographique Protégée). Dit keurmerk garandeert dat de herkomst en slachting plaatsgevonden heeft in een specifiek genoemde geografische streek. De graanvarkens worden gehouden in de omgeving van de Franse regio Dordogne. Deze omgeving wordt ook wel het land van 1000 kastelen genoemd. De kenmerken van deze regio zijn de Middeleeuwse steden, gastronomische hoogstandjes, ongerepte natuur en de ambachtelijke manier van leven. De Dordogne is voor meer dan 40% bedekt met bossen, waar dieren als herten, vossen en dassen leven. Omdat er in de Dordogne nog zo goed als geen industrie is gevestigd, behoort de Dordogne tot één van de schoonste gebieden van Europa. Kortom, een perfecte plek om als dier op te groeien. De rustige, natuurlijke omgeving en ambachtelijke manier van houden komen terug in de smaak en structuur van het vlees.

  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon

* Prijswijzigingen en typefouten onder voorbehoud

©2019 Slagerij Poldervaart