Kalkoen braden

KALKOEN BRADEN

Per persoon ongeveer 500 gr. Kalkoen,

 

Vulling (inclusief andere ingrediënten dan gehakt) ongeveer 20% van de kalkoen.

 

Spoel de kalkoen af voor het bereiden, en/of leg deze minimaal een paar uur of een nacht in de pekel (100gr zout op 1 liter).

Dep daarna de kalkoen droog.

 

Bereidingstijd van kalkoen op 160 graden in de oven

 

Gewicht van kalkoen          Braadtijd (ongevuld)          Braadtijd (gevuld)

4,5-8kg                            3-3,5 uur                        3,75-4,5 uur

7-10kg                             3,5-4 uur                        4,5-5 uur

10-11kg                           4-4,5 uur                        5-5,5 uur

11-13kg                           4,5-5 uur                        5,5-6,25 uur

 

Wanneer is de kalkoen gaar?
De beste betrouwbare test om te controleren of de kalkoen gaar is, is de temperatuur van het vlees, niet de kleur van het vel. De kalkoen is gaar als het dijenvlees (het dikste deel) een interne temperatuur heeft bereikt van 74 graden C, Filet 68 graden C.

 

Alternatief

Als het vlees bij de poot is opgetrokken dat het bot van de drumstick bloot komt te liggen of je ziet dat deze opgetrokken is onder de huid en als je de kalkoen letterlijk een poot kan uit draaien zijn zekerheden dat de kalkoen gaar is.

 

Het mooiste is om de kalkoen de helft van de tijd af te dekken met aluminium folie zodat je een oven in een oven creëert en de kalkoen wat vocht geeft (wijn, cider, bier, bouillon, sinaasappel-citroensap) en wat groente er om heen legt zodat deze helpen de smaken en  het vocht in de kalkoen te stomen. De andere helft van de tijd zonder folie om het vel mooi bruin te maken en hoe vaker het vel word ingesmeerd met een marinade/olie hoe mooier bruin de kalkoen word.

Als je kalkoen gevuld is, is het belangrijk om ook de temperatuur van de vulling te controleren. De vulling hoort een interne temperatuur van 70-74 graden C te hebben.

 

De perfecte afwerking
Als de kalkoen klaar is, haal deze dan uit de oven en laat 20 minuten rusten alvorens aan te snijden. Door het rusten op kamertemperatuur hebben de sappen zich weer verspreid in de kalkoen en is het vlees beter te snijden (het vocht blijft in het vlees in plaats van op je werkoppervlak).

Leg de kalkoen op een snijplank en gebruik het braadvet in de braadslee om een jus van te maken. Gebruik een scherp mes om de kalkoen te snijden en serveer het vlees op een verwarmde schaal.

 

Hoe maak je jus?

Begin met een gelijke hoeveelheid bloem en vet, zoals boter of vleessap. Hiermee maak je een roux. Mix de bloem met het vet tot een pasta in een pan op middelhoog vuur en voeg dan geleidelijk kalkoen- of kippenbouillon toe, onder voortdurend roeren. Kook dit tot het dikker is geworden, terwijl je voortdurend roert om klontjes te voorkomen. Richtlijn: 8 eetlepels roux is genoeg voor 1 liter bouillon. 

 

Maak evt op smaak met wat kruiden en zout & peper naar smaak.

En genieten maar!

  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon

* Prijswijzigingen en typefouten onder voorbehoud

©2019 Slagerij Poldervaart